fredag, februar 01, 2008

Bibliotek = Mangfold

Året 2008 er vedtatt at skal være Mangfoldsåret. Året hvor fokus settes på kulturelt mangfold. Det er sikkert mange gode tanker bak dette, og fint på alle måter. Her på jobben har det vært diskutert litt fram og tilbake hva biblioteket skal gjøre for å markere dette, det bør helst være arrangement som ikke er hverken alt for arbeidskrevende eller koster mye penger. Vi har allerede noen planer, men det som slår meg i denne sammenhengen er at biblioteket må være et av de stedene i samfunnet hvor mangfoldet får utfolde seg hver eneste dag. Alle dager er mangfoldsdager på biblioteket. Her kommer besteforeldre, studenter, nybakte foreldre med babyer, storesøsken, småsøsken, ungdommer...
Vi har hver dag besøk av alle slags mennesker, og de fleste av dem finner noe av interesse. En ung jente skal skrive særoppgave om indianere, en fremmedspråklig mann vil gjerne ha noen enkle bøker for å øve seg på å lese norsk, en psykisk utviklingshemmet jente vil ha sangbøker, en barnehageansatt vil ha bakgrunnstoff om karneval, en ung gutt som ikke er så glad i å lese vil ha forslag til enkle men spennende bøker osv, osv.
Internett-pc-ene er i flittig bruk fra morgen til kveld, brukerne er mangfoldige på alle måter, alt fra treåringen som liker å trykke på knapper til kule fjortisgutter til vakre somaliske ungjenter til mammaen som bare skal sjekke mailen sin.
Det er fint med mangfoldsår, men mangfoldstedet - det er biblioteket!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Godt poeng, jeg har alltid opplevd biblioteker som et mangfoldig sted :-) Hva med å flytte hele mangfoldsåret inn i bibliotekene?

Skorpionkvinnen sa...

Serendipitycat, det er fint å høre at du alltid har opplevd sånn. Jeg synes nok godt at mangfoldsåret kunne flytte inn i biblioteket...