tirsdag, januar 15, 2008

Velg økologisk

I årevis har jeg vært overbevist om at økologisk jordbruk er best, i alle henseender, både for jorda og for menneskene. Her i landet har det tatt lang, lang tid før tilbudet av økologisk mat i butikkene har vært noe å skryte av, særlig for oss som bor i provinsen. Når jeg har vært på ferie i Danmark og handlet i butikker med kjempeutvalg av økologisk mat, har det vært en nedtur å komme hjem til Norge og gjøre matinnkjøp. Men det begynner så smått å hjelpe, både Coop og Meny fører etterhvert en god del økologiske produkter, Coop gir jo og rabatt på økologisk frukt og grønt til sine medlemmer. Likevel kan det variere hvor godt utvalg det er i butikkene, og ofte tar jeg meg selv i å legge den økologiske varianten tilbake i hylla fordi den er så mye dyrere. Selv om jeg altså har "økofrik"-tendenser og helst vil gå for økologisk mat. Den der snusfornuftige tanken om å ikke være så råflott men kjøpe rimelige varer sitter utrolig nok godt rotfestet.

Men like før jul kom jeg over noe som gjør at jeg nå tar innersvingen på min egen sparsommelighet og tvinger meg til å satse enda mer økologisk. Jeg oppdaget nemlig Kolonihagen, et firma som leverer økologisk frukt, grønt og mere, direkte på døren.

Kolonihagen er startet opp i Norge etter inspirasjon fra det danske firma Årstiderne, som i flere år har levert økologiske matkasser direkte hjem til folk. Jeg har vært misunnelig på min danske venn som var med på den ordningen, og ble positivt overrasket og glad da jeg fant ut at Kolonihagen kunne levere økologiske matkasser på døra til meg her i lille byen.

Nå slipper jeg å stå i butikken og veie for og i mot økologisk prismessig, jeg får økologisk frukt og grønt levert og betaler det det koster i nettbanken uten å tenke så mye på at det er dyrere. Jeg er jo overbevist om at varene holder bedre kvalitet på alle måter, og er i bunn og grunn villig til å betale for det.

Kassen jeg har valgt er den såkalte Mix-kassen, da får vi både frukt, grønnsaker, egg, brød og litt annet. Foreløpig får jeg levert kasse hver 3.uke, sannsynligvis holder det for vårt behov, men det må jeg teste ut litt. Allerede nå har jeg blitt mye flinkere til å lage min egen grønnsaksblanding i stedet for å gripe til de lettvinte frossengrønnsakene.
Det var spennende å få den første kassen, en uke før jul:
Her har jeg pakket ut tingene, mye godt oppi kassen! Økologiske clementiner er de aller beste jeg har spist noengang.Kolonihagen anbefales herved på det varmeste!

5 kommentarer:

Undre sa...

Nydelig! :D

Jeg har lest at andre også skryter av Kolonihagen, så dere er noen skikkelige heldiggriser som kan benytte dere av dem. :)))

Skorpionkvinnen sa...

Undre, ja jeg ble som sagt glad da jeg fant ut at de leverte i mitt distrikt, for det hadde jeg nesten ikke trodd. Sunt og godt, og nesten litt julaften-følelse når kassen kommer :-D

Anonym sa...

Så bra!
Jeg har vært innom nettsiden deres og sett flere ganger, men har aldri bestilt. Det koster jo en del og så tror jeg det blir for mye for vår lille familie. Er jo kjedelig å ha hauger igjen som blir dårlig.

Men kjempefint tiltak, jeg er glad du kan få det levert der du bor også! :)

Anonym sa...

For meg er valget enkelt, jeg er for lat til å dra lenger enn til kooperativet som er omtrent en kilometer fra der jeg bor. Og der har de my økologisk mat, så det er stort sett det jeg lever av.
Ikke bare sunt og godt, men også nært og jeg behøver ikke sløse bort tif på å kjøre lange distanser og tråkke gjennom store supermarkeder fulle av tull og tøys jeg ikke har noe bruk for.

Skorpionkvinnen sa...

Lothiane, for en liten familie kan det sikkert fort bli for mye ja.
Men det er et fint tiltak :-)
Marina, du er heldig som får tak i gode økologiske varer så nær der du bor. Vi er sinker på dette området her i Norge, min nærbutikk som er en Rimi-butikk, har kun mel og melk, og iblant noen umodne bananer...