søndag, mai 20, 2007

NÅ MÅ VI KVINNER INNSE ALVORET

Vi kan ikke fortsette med denne alkoholdrikkingen.

Alkohohol er skadelig for fosteret. De av oss som er i fertil alder bør holde seg langt unna denne skadelige giften, i tilfelle vi blir gravide. For vi kan påføre våre barn grusomme skader i hjernen dersom vi drikker alkohol tidlig i svangerskapet, før det har gått opp for oss at vi har blitt fruktsommelige. Derfor er det best at alle kvinner i alder 18 til 48 år holder seg til brus og farris.

Videre bør vi holde oss unna alkohol når vi kommer opp i årene, berusede gamle damer risikerer i stor grad å falle og brekke lårhalsen f.eks., og dermed ligge samfunnet ekstra til byrde. Og ingen ting er vel eklere enn berusede gamle damer. At en del gamle menn velger å trøste seg med litt (eller mye) alkohol får så være, men damer bør virkelig innse hvor grensen går for hva som er akseptabel oppførsel.

Unge jenter skal selvfølgelig ikke drikke, hvis ei ungjente drikker og deretter blir utsatt for overgrep på en eller annen måte, vet jo de fleste at hun har mye av skylden selv.

Gode mødre som har ungått alkoholens gift og dermed fått barn uten mentale skader, må selvfølgelig også være sitt samfunnsansvar bevisst. Drikker man alkohol så barna ser det, vet alle hvordan det går. Ungene får dårlig påvirkning, og ender sannsynligvis opp med et alkoholproblem.

Alle kvinner som ønsker å slippe å slite med dårlig samvittighet må bare innse alvoret, det hviler et samfunnsansvar på våre skuldre. Det beste ville være hvis vi alle levde et moralsk høyverdig og plettfritt liv i tråd med gode kristne grunnverdier. Alkoholens farer lurer i alle livsfaser, så ta ansvar, si nei til alkohol NÅ!


NEI, FY FY! DETTE BURDE VÆRE FORBUDT!!

18 kommentarer:

Anonym sa...

At Aftenposten kunne sette det der på trykk, uten noen som helst forklaring på hvordan i himmelens navn det kan ha seg at heroin og kokain er mindre farlig for fosteret, det fatter jeg ikke. Du snakker om å lage krigsoverskrifter.

Vi bør selvsagt holde oss inne og på vann og brød, ja.

Anonym sa...

For et års tid siden eller så kom det retningslinjer fra amerikanske Centers for Disease Control and Prevention, som oppfordret til at kvinner i fruktbar alder skulle se på seg selv som førgravide, ettersom de kunne skade fosteret dersom de levde usunt uten å vite at de var gravide og blada, blada.

Man føler seg så mye verdt når man leser sånt.

Anonym sa...

Det er vel og bra å ta så godt vare på et foster som mulig, men hva med alle de andre menneskene man kunne komme i skade for å skade ved drikking?

Kan det tenkes at det ikke er så farlig med alkohol-relaterte konsekvenser av menns drikking slik som voldsepisoder, taxikøslagsmål, konebanking, økonomisk ruin osv, rett og slett fordi det ikke skader andre enn voksne mennesker?

Hvorfor pokker er det alltid kvinner som skal moralsk settes på plass uten at det noensinne stilles spørsmål med menns tilsvarende moral når det gjelder nøyaktig samme adferd?

Skorpionkvinnen sa...

Iskwew, det Aftenposten skrev om at heroin o.l. er mindre farlig for fosteret synes jeg var så "far out" at jeg ikke orket å harselere med det en gang. Ellers ble jeg bare så utrolig provosert over måten artikkelen var formulert på. Og INGEN motforestillinger, bortsett fra de to småbarnsmødrene som var intervjuet i sakens anledning. Vann og brød duger ikke heller, Iskwew, vi må holde oss inne og spise sunt og få i oss alle nødvendige vitaminer og sporstoffer, i tilfelle vi blir gravide.
Saccarina, den artikkelen du linker til er ganske interessant lesing, på mange måter... Jeg ble faktisk litt rystet av å lese den. Og jeg er også rystet over journalister som ikke stiller spørsmål om hva som ligger bakenfor disse holdningene!
Tiqui, ja jeg tror alle som,planlagt eller uplanlagt, blir gravide og som ønsker å bære fram barnet, gjerne vil ta så godt vare på fosteret som mulig. Og jeg er så enig med deg, hva med alle de skadene som menns alkoholbruk påfører mennesker og samfunn?!

Jeg mener selvfølgelig ikke at man skal drikke seg snydens dersom man vet at man kan være gravid, men gud hjelpe meg, man får jo sette ting litt i perspektiv...

Flopsy sa...

Elendig artikkel, og jeg kan ikke si at jeg får innholdet til å henge på greip i det hele tatt.

Det er vel snakk om kvinners alkoholbruk helt i starten av svangerskapet her, før de vet at de er gravide. Såvidt meg bekjent får ikke fosteret og morkaken noe felles blodsirkulasjon før det er gått 5 uker, og hvordan alkohol kan gjøre så voldsomme skader tidlig skjønner jeg ikke.

Artikkelen kan vel kanskje ha rett i at alkohol isolert sett er farligere for fosteret enn heroin. Fosterets nervesystem får vel mer permanente skader av alkohol enn av narkotika, tror jeg. Men å være født med abstiser og avhengige foreldre er neppe noen fest det heller.

Sånn bortsett fra det er jeg helt enig, dette er storm i vannglass- og nok et forsøk på å få kvinner til å oppføre seg som dydsmønster.

Anonym sa...

No er det jo slik at store mengder alkohol gjennom svangerskapet fører til store, omfattande og uopprettelege skader for fosteret.
Barnet får både hjerneskade og fysiske skader, og alkoholskadde barn er ikkje berre "dumme", men også hjerteskjærande sensitive, tåler ikkje vanleg lyd som bilstøy, vert redde for mest alt og ser ikkje tu til å ha eit filter mellom seg og verda.
Og skadene kan ikkje reparerast.

Heroinskadde born er først og fremst avhengige, og etter avvenninga framstår dei som mindre skadde enn dei alkoholskadde borna, på alle måtar.

Men derifrå og til å meine at kvinner ikkje skal drikke alkohol i tilfelle dei blir gravide, er jo både logisk og moralsk kortslutning.

Hjorthen sa...

Dette er helt håpløst. Hvis kvinner ikke kan drikke seg fulle så blir det jo aldri noe på meg!

Jeg tror ikke Aftenposten helt skjønner rekkevidden av det de her har skrevet.

Unknown sa...

Jeg tipper at alkohol er farligere fordi flere drikker alkohol. Det er en sammenligning jeg har sett i avisene før. Hvis 1 foster blir skadet av 1 heroinmisbruker er det mindre farlig enn 10 foster som blir skadet av 10 rødvinsdrikkende "jeg kan gjøre som jeg vil" damer.

Jeg skjønner at formuleringene kan være drøye, men å være sure fordi en blir oppfordret til å leve sunt og kutte alkohol når en skal få barn? Hvis du ikke vil det, vet du hva? Dropp å få barn. Det er min løsning per nå, da jeg heller ikke ønsker å stå opp tidlig om morningen i helgene.

Og å sammenligne med andre skader av alkohol blir som i voldteksdebatten. De fleste voldtekter skjer "i heimen". Javel, men det gjør ikke gatene mer trygge! En sak av gangen er egentlig greit nok det.

Dog, at media generelt sett vil ha damene tilbake på kjøkkenet, ungene hjemme og far på jobb - det er det jo ingen tvil om. Men tror en skal skille litt på hva en angriper. Ikke beskytt retten til å drikke når en prøver å bli gravid, det fremmer ingen likestilling.

Unknown sa...

Ja, åsså må vel mannen slutte å drikke? eller blir ikke sæd påvirket av slike faktorer som alkohol? Hm.

Anonym sa...

Jeg kjenner en fyr som hadde en alkoholskadd bror. Men det var ikke moren deres som drakk, det var faren. Han var alkoholiker og før den yngste gutten bli unnfanget hadde han drukket på seg hjerneskade. Denne hjerneskaden ble altså overført til sønnen. Sånn går det bare når alvorlig alkoholiserte menn får barn.

I tillegg er alkohol ofte involvert når menn utøver vold mot barna, og barn av alkoholiserte fedre lever oftere i fattigdom enn barn av 'normale' fedre, de får mindre hjelp med skolearbeide eller fritidsaktiviteter, kan ikke stole på å få regelmessige måltider, og de blir oftere traumatisert av vold, kjeftbruk og usikkerhet i hjemmet. Alt det og mer til leste jeg nylig i en artikkel om barn av alkoholikere.

Så menns drikkevaner er vel ikke akkurat uskadelige de heller!

Flopsy sa...

Nei, det er faktisk substansen alkohol som er farligere enn substansen heroin- iallefall når det gjelder fosterets utvikling.

Mors alkoholbruk er den vanligste årsaken til psykisk utviklingshemming hos barn på verdensbasis, vanligere enn Downs syndrom.

Så ja, man bør ikke drikke store mengder alkohol når man er gravid. Men å dra det så langt som å si at fertile kvinner bør holde seg unna alkohol er jo drøyt, uansett. Og det er sjelden at en isolert runde med rotbløyte fører til PU hos barnet. Man vet likevel ikke hvor mye alkohol som skal til, og derfor anbefales totalavhold.

Ellers enig i de som påpeker at fars alkoholbruk også har konsekvenser for barna, om enn på en annen måte.

Men Marina, jeg stusser litt på det du skriver om den alkoholiserte faren. Han kan nok ha drukket på seg en alkoholskade selv, men den typen erhvervede skader kan ikke overføres til fosteret.

Forøvrig er det ingen grenser for hvor langt samfunnet er villig til å strekke seg for å begrense kvinners utfoldelse...

Anonym sa...

Jeg syntes også det hørtes rart ut at en mann kunne overføre sin alkoholrelaterte hjerneskade til ungen, men sånn er det altså. Heller sjeldent, ettersom det ikke skjer så ofte nå for tiden at så alvorlig alkoholskadde menn får unger, men jeg har lest om det i flere medisinske tidsskrifter så det er nok ikke oppdiktet, nei.
Nå for tiden får selvsagt effekten av kvinners alkoholforbruk mye mer oppmerksomhet, både fordi det er vanligere og av politiske årsaker.

Anonym sa...

Nå er det ikke den alkoholrelaterte hjerneskaden per se en alkoholisert mann kan overføre til sitt barn. Det er snakk om at alkohol er giftig for sæd og undersøkelser har vist at sæden til menn som misbruker store mengder alkohol har morfologiske abnormaliteter. Faktisk så store at anslagsvis 80% av kronisk alkoholiserte menn er sterile.
Så det er ikke den alkoholrelaterte hjerneskaden til faren som gjør at sønnen ble hjerneskadet, men at sæden hans var deformert/forgiftet av alkohol.

Utifra dette så synes det også klart at også menn bør være svært forsiktig med mengden alkohol de har drukket før de har ubeskyttet sex der ingen av partene bruker prevensjon.

Anonym sa...

Data hentet fra:
http://www.come-over.to/FAS/alcohol.html

Skorpionkvinnen sa...

Oj, her var det kommet mange engasjerte og saklige innlegg mens jeg har vært "fraværende" på kurs!
Takk til Flopsy, Avil, Marina, Linda og Tamen! Dette tema berører nok de fleste av oss på en eller annen måte. Jeg vil poengtere at jeg selvfølgelig hverken forsvarer stort alkoholbruk i svangerskapet eller blir sur av å lese at man bør leve sunt. Jeg kjenner også godt til dette med medfødte alkoholrelaterte
skader. Mitt poeng med å harselere litt med disse avisartikkelene er at det provoserer meg når det alltid er KVINNENS alkoholbruk som problematiseres. De negative effektene av menns alkoholmisbruk blir sjelden tatt opp på samme "småmoralske" måten.
Artikkelene er også som skapt for å skape dårlig samvittighet og moralisme. Jeg vil tro at en hel del graviditeter fortsatt kommer litt overraskende på mange kvinner(Det skjedde i hvert fall for meg)

Hjorthen, du sier noe, litt (men bare litt selvfølgelig...) alkohol kan være bra for halvgamle, småsjenerte damer også noen ganger ;-)

Flopsy sa...

Skjønner absolutt utgangspunktet for artikkelen, skorpionen- og støtter deg fullt ut i det.Synes posten din var kjempefin!

Interessant mht alkoholiserte menn og sædkvalitet, dette var ny kunnskap for meg :-)

Anonym sa...

Det er litt drøyt å oppfordre til at kvinner i fruktbar alder skal se på seg som muligens gravid til enhver tid og dermed unngå alkohol. Men dersom man aktivt forsøker å få barn så er jo dette noe man bør tenke på. Man vet ikke hvor lite alkohol som skal til for å øke risikoen for FAS.
Nå er fosteret utsatt for morens alkoholforbruk i 9 måneder mens det for menns del er alkoholforbruket mellom genereringen av sæden og utløsningen som er skadelig. Det er ganske stor grad av forskjell mellom disse to eksponeringsvinduene.

Tiger sa...

Kvinner har vanskelig for å innse sin plass i samfunnet; De bruker sine fortrinn nå i alle sammenhenger, så det er godt at noen setter en stopper for løsluppent svineri. De må iallefall innse at morsrollen og alkohol ikke hører sammen!

I et utviklet likestillingsland er det helt merkelig at ikke kvinner lytter bedre til velutdannede menn som professoren ifjor som slo et slag for at mannen MÅ ha siste ordet før abort utføres. Her hadde middelalderens tankegang MYE å tilføre dagens samfunn.

Og dersom noen leste >Hildegard von Bingens budskap er dette heldigvis ikke den del av middelalderen som har festet seg i ettermælet.