fredag, april 27, 2007

ØDELEGGER SMS SPRÅKET?

Den irske utdanningskommisjonen er bekymret for det, kan vi lese i dagens Aftenpost på nett. Heldigvis har journalisten innhentet uttalelse fra en norsk språkforsker, Ellen Andenæs, som kommer med kloke motargumenter. Jeg tillater meg å sitere litt:

SMS blir dessuten for en egen sjanger å regne, og jeg tror man i undervisningen har mer igjen på å fokusere på nettopp at det finnes ulike sjangere og bevisstgjøre elevene på forskjeller.
- Jeg tror uansett ungdom flest har et bevist forhold til at en tekstmelding er noe annet enn en eksamensbesvarelse, understreker Andenæs.
- Hva gjelder dårlige kunnskaper om tegnsetting, er dette et problem vi dessverre ser stadig flere eksempler på i media, og i det meste av skiftlige ytringer i det offentlige rom. Jeg er sånn sett langt mer bekymret for språkundervisningen og kompetansen til norsklærerne, enn jeg er for økt bruk av SMS, sier Andenæs.
Til rapportens bekymring om stadig kortere besvarelser, og at dette kan ses i sammenheng med SMS-bruken, mener Andenæs dette vel så mye skyldes oppfatningen innen akademia der lange og utfyllende svar er idealet. Dette i motsetning til mange andre områder hvor man bestreber et mer effektivt og kortfattet språk.

Nye medier har alltid blitt møtt med stor skepsis og bekymring fra voksne og/eller forskere. Radio, kino, fjernsyn, video, dataspill, mobiltlf - mye debatt og svartmaling har fulgt i kjølvannet av alt dette, uten at de fryktede virkningene har blitt virkelighet i særlig grad. Derfor synes jeg det er flott å lese det Ellen Andenæs sier om ungdom, SMS og språk.

Jeg smiler også litt ekstra av det hun sier om akademika og lange utfyllende svar. Husker plutselig mine litt oppgitte diskusjoner med norsklæreren på videregående. Stilene mine var gode, men nesten alltid fikk jeg kommentaren: "Du kan gjerne skrive litt mer utfyllende!" Jeg prøvde å forklare læreren at jeg likte den litt konsise, knappe stilen, for meg var det mest naturlig å skrive sånn (dessuten var jo stiloppgavene stort sett til å rive seg i håret av...). Men nei, det var ikke den måten man "skulle" skrive på, rett og slett...
Men tilbake til SMS, jeg synes det er flott! En ting er også sikkert, aldri har vel ungdom uttrykt seg og kommunisert så mye skriftlig som nå. Det er positivt og fint, mener nå jeg!

11 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg liker også godt komprimert tekst , men jeg skyr sms språket som pest og faen sjøl. At skriftspråket blir stadig mer rasjonelt er ingen nyhet og bare en naturlig prosess som man bare bør finne seg i, men jeg er altså ikke fan uansett. Jeg begynner å bli gammel (der kjente jeg litt til gikta også, det kommer nok regn snart)

Jill sa...

Du har så rett, nye medier møtes alltid med skepsis og svartmaling, det slår aldri feil. KrF stemte jo i sin tid imot innføringen av fargefjernsyn fordi de mente det var skadelig, det var mindre skadelig med svart/hvitt. SMS-språket er en egen sjanger, en ganske nyttig sådan også vil jeg mene, fordi man tvinges til å formulere seg kortfattet. Knappe formuleringer forbindes gjerne med at man er sur eller sint, og interessant er behovet for å uttrykke en følelse ved siden av selve beskjeden - smiliesene er vel resultatet av dette. Man har fått inn en hel skala av nye måter å uttrykke seg på, en mellomting mellom bilde og ord, smiliesene og denne varianten som jeg ikke vet om har noe navn: *danser på bordet*, *kremt* etc. Vi trener et levende språk og da må det være rom for utvikling også.

(Jeg skal begynne å taste enda mer på mobilen, for jeg er ikke alltid like kortfattet, det ser jeg oftenår jeg legger igjen kommentarer. Øvings!)

Skorpionkvinnen sa...

Habben, yngre enn meg er du, og likevel så bakstreversk innstilling? ;-)
Men jeg kan jo innrømme at det der helt forkortede sms-språket er heller ikke jeg fan av, men sms i seg selv er jo ikke avhengig av det da...
Jill, at KrF stemte imot fargefjernsyn visste jeg ikke...det er jo bare til å le seg i hjel av! Ellers er det bare fint med lange kommentarer når de er velformulerte og hyggelige :-)

Anonym sa...

Er farge tv helsebringende?

Jill sa...

Lurer på at det kan være mye god helse å hente ut av kultur, og (farge-)tv bidrar tidvis med nettopp det. Input i hodet er bra, det. Vi kan kanskje slenge på litt trim foran farge-tv også, så blir det så bra, så :-)

Skorpionkvinnen sa...

Jill, du har så rett!

Habben, det er innlysende at farge-TV er helsebringende. Vi her i huset er et godt statistisk eksempel, vi har farge-tv og vi er nesten aldri syke...

Anonym sa...

Jeg har stor sans for statistikk der utvalget er mor og tre barn, så den er godkjent.

Skorpionkvinnen sa...

Jepp, det er statistikkgrunnlag like godt som mye annet ;-)

Anonym sa...

Joda! Og tran er bra; beviset er at jeg tar tran og er aldri syk med mindre jeg virkelig trenger en fridag!

Spectatia sa...

Selv om jeg egentlig er litt anti, så blir jeg stadig fasinert av hvor godt det virker som sms'erne forstår hverandre. Kontekst er et interessant fenomen...

Skorpionkvinnen sa...

Marina, jeg tar ikke tran og er sjelden syk - så der spriker statistikken mht tran...
Spectatia, kontekst er alltid viktig! Men jeg mener virkelig at man kan bruke sms mye uten det der helt forkortede språket!