søndag, februar 04, 2007FINE BØKENE

Denne helgen har jeg lest ut boka jeg kjøpte meg i Oslo for et par uker siden. Forfatter er Alexander McCall Smith. Mange kjenner ham fra bøkene om Precious Ramotswe, The No.1 Ladies Detective Agency og de etterfølgende i serien. Flere av disse (4 til nå) er oversatt til norsk.

Men boka jeg nå har lest er den tredje og foreløpig siste i en serie som ikke er så godt kjent i Norge ennå, nemlig bøkene om Isabel Dalhousie. Disse er ikke oversatt, såvidt jeg vet. Bøkene heter henholdsvis "The Sunday Philosophy Club", Friends, Lovers, Chokolade" og "The Right Attitude to Rain".

Isabel er en dame man fort får sansen for, hun er i sine "early forties", enslig (skilt), amerikansk-skotsk, bor og arbeider i Edinburgh. Hun er utdannet filosof, og jobber som redaktør for et filosofisk tidsskrift, "Rewiew of Applied Ethics". Hun har en tendens til å filosofere og tenke over mange av livets tildragelser, hun prøver å leve som hun lærer, altså utfra tanken om "applied ethics", men må ofte innrømme både overfor seg selv og andre at hun ikke alltid får det til. Hun er en nysgjerrig dame som har det med å stikke nesen sin inn i andres anliggender, det er dette som driver handlingen framover.
Spenningsbøker er dette ikke i tradisjonell forstand, men det er bøker fulle av lun britisk (skotsk?) humor og livsfilosofi, sjarmerende Edinburgh- og Skottland-kunnskap, og mange henvisninger til litteratur, poesi og musikk. Forfatteren selv bor i Edinburgh, og mye av det han skriver her vil jeg tro springer ut fra kjærlighet til hjembyen.

Jeg regner det som sannsynlig at forfatteren skriver mer om Isabel, siste boka sluttet på en absolutt overraskende måte, jeg er helt sikkert ikke den eneste som vil vite hvordan det går med henne...

Den skotske poeten W.H.Auden er Isabels yndlingsdikter, han er sitert flere steder i boken (det er han som har skrevet det diktet som blir lest i begravelsen i "Fire bryllup og en gravferd"), det er vakre ting, jeg skal snarest prøve å skaffe meg en samling av hans dikt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hei

Jeg leser også boka, The No. 1 Ladies' Detective Agency..Jeg synst at den er kjempe artig og spennendes..men en ting jeg lurer på . Kan du skrive litt om hvordan du ville ha beskrivet hovudpersonen Mma Ramotswe? Jeg er har spurt flere og har fått forskjellige svar:) Grunnen til at jeg gjør dette er pga av et prosjekt jeg har om på skulen. Ta den tiden du trenger, viss du vil hjelpe meg:)

Hilsen Søring!

Skorpionkvinnen sa...

Hei, Søring!

Her har jeg lagt noen linker til omtaler av Mma Ramotswe og bøkene om henne, i tillegg får du en del stoff om klikker på linkene i selve blogg-posten min!

Hvis jeg med egne ord skal beskrive henne vil jeg si at hun er en kvinne med hjerterom og hjertevarme, ved første blikk kan hun virke noe naiv, men ved nærmere bekjentskap forstår man at hun er virkelig smart! Hun er opptatt av/bekymrer seg over dagliglivets små trivialiteter samtidig som hun løfter blikket og ser de store linjene i menneskelivet og historien.


http://bokanbefalinger.blogspot.com/2006/08/damenes-detektivbyr-nr-1-av-alexander.html

http://nytid.no/?sk=9&id=1991

http://www.tb.no/apps/pbcs.dll/article?AID=/20050226/KULTUR/102260234/1024/kultur

Håper dette kan være til hjelp, lykke til med skoleprosjekt!!