søndag, mars 26, 2006

HELTINNER FRA MUSIKKENS VERDEN

Denne Skorpionkvinnen tilbrakte lørdagskvelden hjemme i stuen, deilig rolig og avslappende, etter en uke preget av migrene (noe #%&§¤&% herk), festlig samvær på fredag kveld og forholdsvis intens jobbing på lørdag. Siden jeg liker litt tullete humor, kikket jeg på Borettslaget på NRK, men da Tore på Sporet begynte straks etterpå panikk-zappet jeg meg bort før han dukket opp på skjermen. Jeg havnet derfor helt utilsiktet inn på Svensk TV hvor det var et OK engelsk talkshow (Parkinson...).
Og der dukket plutselig en av mine favoritter fra 80-tallet opp - Eurythmics. Musikk som jeg stadig har lyttet til i alle år siden. Det er jo spesielt Annie Lennox med sitt fantastiske androgyn-feminine utseende og vakre stemme , som jeg liker så godt. Hennes "Sisters are doing it..." har vært et fast innslag på mangt et jente-vorspiel. Annie Lennox var minst like flott på denne TV-opptredenen som før. De spilte "There must be an angel". Nydelig!

Jeg har tidligere skrevet litt om litterære heltinner, men gjensynet med Annie Lennox inspirerte meg til å lage en liten oversikt over musikk-heltinner. Det kan godt hende at jeg har uteglemt noen, og listen bærer sikkert preg av at jeg ikke er 25 år lenger...

Øverst og i en klasse for seg er selvfølgelig JONI MITCHELL, som Fr.Martinsen har skrevet så flott om tidligere! Jeg har levd med musikken og tekstene hennes siden tenårene, blir aldri lei. (En liten digresjon her...sønn på 20 driver en del med tegning/maling, og noe av det han liker å høre på mens han jobber er Blue-CD`n...det synes mor er litt stilig..)

Så kommer, i litt uprioritert rekkefølge:

Chrissie Hynde (hun er bare så tøff...)
EmmyLou Harris (hun har beveget seg ganske langt vekk fra country de siste 10 årene)
Annie Lennox
Patti Smith (jeg ble målløs da venninna mi fortalte at hun var på samme flight som henne til USA sist høst...)
Bonnie Raitt
Kate & Anna McGarrigle
Buffy Saint-Marie
Nico
Dolly Parton
Tina Turner

Jeg må forresten også ta med Laurie Anderson, som jeg liker godt, henne har også Fr.Martinsen skrevet om tidligere.

Så har jeg sikkert glemt noen. Og, nei, jeg har ikke spaltet personlighet, jeg bare liker forskjellige typer musikk. Fra enkel pop som Tina Turner, til det sofistikerte og avanserte som Laurie Anderson driver med. Og ikke arresterer meg for noe som gjelder min egen smak...jeg har nemlig vært gift med en musikkpolitisjef i mange år, og jeg har sonet ferdig ;-)

2 kommentarer:

fr.martinsen sa...

Plutselig kom jeg på at jeg så Buffy Saint Marie i Oslo, på Club7 eller Sardines eller hva det nå het på den tiden. Jeg hadde hørt mye på henne, og det gjorde inntrykk på meg at hun opptrådte i noe som liknet en turndrakt. Det var lite i tiden det da.

Skorpionkvinnen sa...

Du, jeg var også på den konserten!! Vi har altså vært samtidig på to konserter (Joni i mai-82)!! Merkelig og morsomt! Jeg har nok bilder av Buffy også fra den konserten. Skal hente gamle papirbilder hos ex-mann og scanne inn, så kan du få se! Må bare få tid først...det blir nok ikke før i neste måned en gang.