tirsdag, desember 11, 2007

Den "ukjente" norske mottager av Nobels Fredspris

I disse Nobels Fredspris-tider synes jeg det kan passe med litt folkeopplysning. Det er nemlig to nordmenn som har fått Nobels Fredspris. De fleste her i landet vet at Fridtjof Nansen en gang i tiden fikk fredsprisen, men på spørsmål om hvem den andre nordmannen var, blir de fleste svar skyldig.
Derfor vil jeg rette søkelyset mot CHRISTIAN LOUS LANGE, nordmannen som fikk Nobels Fredspris i 1921. Også den gangen ble prisen delt på to personer, Lange delte fredsprisen med svenske Hjalmar Branting.
Christian Lous Lange ble født i 1869 og døde i 1939. Han fikk fredsprisen for sitt langvarige arbeid som generalsekretær i Den Interparlamentariske Union. IPU var blant annet en av drivkreftene for opprettelsen av Folkeforbundet, og senere FN.
Lange arbeidet i alle år for fred og for å forbedre vilkårene for fredelige løsninger på konflikter som oppsto. Som sådan var han en meget verdig mottager av Nobels Fredspris.

Her i skorpionheimen er Christian Lous Lange ikke ukjent som fredsprisvinner, tvert i mot, for ungene mine er ganske stolte av å være blant etterkommerne hans.

2 kommentarer:

Sukkerspinnengelen sa...

Jeg er jo så stolt over å kjenne noen som er i slekt med en vaskeekte nobelprisvinner. Kult!

Skorpionkvinnen sa...

Det er ganske fint at du er så stolt, sukkerspinnie ;-)