søndag, mai 06, 2007

BOKEN FANGER!

Jeg er ikke så flink med statistikk, grafer o.l., sånn som Iskwew. Derfor har jeg ikke noen nøyaktig oversikt over tidsbruken min til daglig. Men jeg vet hva nesten all tiden ble brukt til på fredag kveld og mesteparten av lørdagen. Jeg satt pal og leste boken "Jenta som lekte med ilden" av Stieg Larsson. Noen ganger skjer det at jeg får en bok i hendene som jeg ikke klarer å legge fra meg. Det er da mine nærmeste mistenker at jeg har et snev autistisk personlighet, for det er da knapt mulig å oppnå kontakt. Jeg hevder selvsagt hardnakket at det bare vitner om en velutviklet og total konsentrasjonsevne...

Men tilbake til boken, den er bare utrolig spennende, velskrevet, intelligent - for alle som liker god krim er den en "must read"! Stieg Larssons første bok "Menn som hater kvinner" var også kjempegod, men jeg ble ennå mer revet med av bok nr 2. I denne blir vi nærmere kjent med Lisbeth Salander, som i bok 1 var mer en bi-hovedperson. Hun er en meget spesiell ung dame, veldig "anti-sosial" på mange måter, men altså dødssmart, data-geni, en sterk moral om "rett og galt", og med bakgrunn i sin fortid så hater hun "menn som hater kvinner".
Forfatteren Stieg Larsson døde brått samme høst som første bok skulle gis ut på svensk. Han arbeidet som journalist/redaktør i svenske Expo, og skrev krim om natten for moro. Han leverte tre ferdige manuskript til forlaget, kalt "Millennium-serien". I et intervju sier han om romanfiguren Lisbeth Salander at han tenkte litt på hvordan Pippi Langstrømpe ville være som voksen.

Jeg aner ikke om det er planlagt noen filmatisering av Larssons bøker, men jeg ser for meg at det kunne bli en utrolig spennende TV-krimserie, det forundrer meg hvis ikke det blir laget før eller siden.

Bok nr 3 i Millennium-serien kommer snart ut på svensk, jeg gleder meg til å lese den!

10 kommentarer:

Iskwew sa...

Den var utrolig bra! Jeg leste den rimelig sammenhengende i påsken da Tigerungen var borte. Og gleder meg allerede til nr. 3.

Spectatia sa...

Interessant. Jeg har hørt mye bra om Stieg Larsson, men har ikke lest noe av ham selv. Det er stadig noe med krim og meg som ikke matcher, men kanskje jeg burde gi denne en sjanse...

Sukkerspinnengelen sa...

Denne må du gi en sjanse, Spectatia!!

Jeg avslutta "Menn som hater kvinner" for en halvtime siden. Tettpakka spenning på mange plan samtidig. Jeg fikk den skumleste heltinna jeg noengang har hatt. Og du sier at nr 2 er bedre, Skorpan?! Jø og fyse!

Mettan sa...

Istemmer, har akkurat lest ut "Menn som hater kvinner", kjempespennende! Og det lover ikke dårlig at denne er minst like bra...:-)

Skorpionkvinnen sa...

Iskwew, gleder meg til nr 3 jeg også ja!!
Spectatia, det erjo sånn at ikke alle liker krim. Men mye av den nyere krimmen er så mye mer enn bare krim, det er gode samfunnsskildringer, spennende persontegninger osv. Du burde si disse bøkene en sjanse...
Sukkerspinn og Mettan, dere kan bare glede dere til bok 2, men sett av tid...

Jorid sa...

Holder på å høre den som lydbok. 17 cd'er tar jo sin tid, men den er veldig spennende, det må jeg innrømme! Litt av en dame, hun Salander...

Goodwill sa...

Hmmm...skjønner at jeg må ta for meg disse. I rekkefølge?

Flopsy sa...

Har kikket på første boka flere ganger, men foreløpig ikke kjøpt den....noe sier meg at det burde jeg absolutt gjøre :-)

Skorpionkvinnen sa...

Jorid, du er tålmodig hvis du tar denne som lydbok...og Salander er en spesiell dame, ja!
Goodwill og Flopsy - dere får bare sette av tid og komme i gang (Flopsy, lille Magnus sover vel av og til??)

Flopsy sa...

Hehe...joda, han sover i det minste sånn noenlunde på natta. På dagtid er det litt mer så som så, han har det med å synes at 10 min i slengen får være bra;-)

Men jeg skal nå få lest litt uansett, tenker jeg. Og han blir jo større :-D