søndag, februar 11, 2007

BERIKELSE PÅ RUS

Som oftest leser jeg Dagens Næringsliv på lørdager, til tross for at jeg ikke er like interessert i finans-analyse som enkelte andre bloggere. DN Lørdag har grundige og interessante reportasjer, i tillegg til en del ok kulturstoff, sånt kan jeg like i en avis.
Gårsdagens DN har en lang reportasje om økonomien til det kristne Evangeliesenteret, som driver med rusomsorg. Man kan lese om hvordan grunnlegger og leder Lise Karlsen blander sammen sin egen og senterets økonomi og skaffer seg og sin familie store økonomiske fordeler.
Evangeliesenteret har de siste fire årene fått ca 100 mill statlige kroner, i tillegg kommer millioner i kommunale tilskudd basert på antallet klienter. Andre aktører innen rusomsorg og rehabilitering som f.eks Blå Kors, er ikke i nærheten av de samme summene.
Jeg er kanskje en smule naiv med hensyn til sånt som dette, men jeg blir ganske sjokkert når jeg leser at en avdelingsdirektør i Sosial- og helsedirektoratet innrømmer at de driver ingen "detaljstyring eller bilagskontroll" men "forutsetter at pengene Evangeliesenteret får blir brukt i tråd med søknaden."
Det er tette bånd mellom leder av Evangeliesenteret og KRF/Kjell Magne Bondevik som har ført til de siste årenes økte statlige pengestøtte.
Rusomsorg er viktig og bra. Jeg er imidlertid ganske så skeptisk til å blande dette sammen med gudstro/misjonering, og når man i tillegg sauser sammen statlige penger, private gaver og donasjoner, kollektpenger, spilleautomatpenger, private utgifter og feriereiser så blir jeg enda mer skeptisk.

PS
Jeg finner ikke denne reportasjen på DN sine nettsider, men papirutgaven finnes sikkert på ditt lokale bibliotek :-)

6 kommentarer:

Iskwew sa...

Interessant og sjokkerende. At de ikke driver bilagskontroll, altså ikke har snøring på hva pengene brukes til, det er virkelig skremmende.

Når det gjelder misjonering og rus, så er det mange som sier at rusmisbrukere som ser lyset på slike institusjoner, egentlig bare har byttet ut den gamle rusen med en ny. En som er sunnere, selvsagt, men jeg tror det gjør at de står lagelig til for hogg om noe skjer, som gjør at evangelierusen ikke er nok.

For rusbehovet i sjelen er ikke kurert, det er bare byttet ut med noe annet.

Skorpionkvinnen sa...

Jeg tror du har rett om dette med rusbehov, Iskwew. Jeg kjenner godt til en som har vært mange ganger inne til rehab hos Evangeliesenteret. Og han havner på kjøret etter hvert, hver gang han kommer ut... Men, han har hatt bosted, mat osv der i lange perioder, det er jo bra det...når familie ikke lenger ORKER å ta seg av ham!

Iskwew sa...

Ja, jeg tror dessverre det er slik. For de er vel kanskje ikke i nærheten av å gjøre noe med det egentlige problemet, rusbehovet.

Jeg har en søster som har drevet en rusinstitusjon i mange år, og hun mener i hvert fall det er slik.

Og jeg glemte å nappe med meg DN i går. Synd, for jeg leser alltid den i helgene, det er som du sier mye godt stoff der.

Skorpionkvinnen sa...

Du burde lese den artikkelen om du får anledning, dere har kanskje avisen på jobben...
Jeg leser sjelden DN ellers i uka, men lørdagsutg. har alltid mye bra for oss "vanlige" folk også ;-)
(jeg er ganske avisoman i helgene)

Iskwew sa...

Jeg skal lese den når jeg er tilbake på jobb. Det blir ikke i morgen.. det kom nye vannkopper i går :o/

Skorpionkvinnen sa...

Flere vannkopper! Det var leit...fortsatt god bedring til Tigerungen, håper han likevel er over det verste! En positiv ting er jo at vi får mye å lese i bloggen din :-)